Besnijdenis (circumcisie)
man
Er zijn verschillende redenen om een besnijdenis uit te laten voeren. Voor sommigen kan het een religieuze of culturele reden zijn maar ook cosmetiek of hygiëne kan een rol spelen. Soms is er een medische indicatie.
Dokter van Amsterdam is één van de meest ervaren artsen van Nederland ongeacht de indicatie. Zo heeft ze al meer dan 10.000 besnijdenissen succesvol uitgevoerd. Een van de speerpunten van Dokter van Amsterdam is zo pijnloos mogelijk verdoven en behandelen. Een besnijdenis is maatwerk. Het team werkt uiterst precies voor een cosmetisch mooi resultaat.
Graag maken wij met u een afspraak, telefonisch of in de praktijk, voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.
“Dokter van Amsterdam luistert naar uw wensen en streeft altijd naar het mooiste cosmetische resultaat”
redenen voor
een besnijdenis
Klachten/aandoeningen
- Vernauwing van de voorhuid (phimosis)
- Ontsteking voorhuid en eikel (balanoposthitis)
- Huidaandoening op geslachtsdeel (lichen sclerosus )
- Pijn tijdens de erectie en geslachtsgemeenschap
- De voorhuid blijft achter de eikel zitten en kan niet meer teruggeschoven worden (paraphimosis / Spaanse kraag)
- Lang nadruppelen
- Pijn bij plassen
- Wakker worden bij nachtelijke erecties
- Ook kan het riempje (frenulum) waarmee de voorhuid aan de penis vast zit te kort zijn
Reden van een besnijdenis
Om de volgende redenen kan er een besnijdenis worden uitgevoerd:
- Religieus/cultureel
- Medisch
- Hygiëne
Religieus/cultureel
Vaak wordt een jongen al op jonge leeftijd besneden als dit vanuit religieuze beweegredenen is. Maar ook komt het vaak genoeg voor dat volwassen mannen zich laten besnijden vanuit religieuze/culturele overtuiging.
Medisch
Er kan sprake zijn van een vernauwde voorhuid (phimosis) met of zonder een ontsteking (balanitis). Als de voorhuid meerdere malen ontstoken is geweest en met crème of antibioticumkuur behandeld is via de huisarts of specialist dan is een besnijdenis noodzakelijk. Een besnijdenis met een medische indicatie kan in het ziekenhuis plaatsvinden en wordt dan vergoed. Maar u kunt de behandeling ook door Dokter van Amsterdam laten uitvoeren, helaas wordt er dan niet vergoed.
Hygiëne
Het kan zijn dat u uit hygiënische overweging de keuze maakt om een besnijdenis uit te laten voeren.
cosmetisch
U wilt zich laten besnijden omdat u dat mooier vindt. Ook kan het zijn dat u als kind besneden bent maar dat u niet tevreden bent over het cosmetische resultaat. Wij maken graag met u een afspraak in de praktijk van Dokter van Amsterdam. De dokter kan het resultaat samen met u bekijken en bespreken. De kosten voor een herbesnijdenis zijn gelijk aan de kosten van een besnijdenis.
Graag maken wij met u een telefonische afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek om uw wensen en de mogelijkheden te bespreken.
intakegesprek
In de praktijk van Dokter van Amsterdam vindt het team het belangrijk dat u vooraf goed geïnformeerd wordt over de behandeling. Het intakegesprek vindt doorgaans telefonisch plaats. U bespreekt voorafgaand aan de operatie uw wensen en mogelijkheden met Dokter van Amsterdam. De assistente stelt u enkele vragen over uw gezondheid en legt u de voor- en nazorg omtrent de besnijdenis uit. U krijgt per e‑mail de informatie over de besnijdenis toegestuurd zodat u zich thuis goed kunt voorbereiden op de behandeling.
waarom een besnijdenis
soms niet door kan gaan
Helaas komt het soms voor dat een besnijdenis niet door kan gaan, dit is vaak een teleurstelling. Uw gezondheid staat voorop. Wij nemen dan ook geen enkel risico.
Soms kan de besnijdenis geen doorgang vinden
- Dat kan in sommige gevallen bij overgewicht zijn
- Bij gebruik van bepaalde medicatie
- Bij ziekte
- Bij koorts
- Bij infectie
Dit lijstje is niet compleet, andere onvoorziene redenen zijn mogelijk.
praktische
zaken
Voorzorg
Leest u van tevoren goed de voor-en nazorgformulieren door die u toegestuurd heeft gekregen per e‑mail.
- Thuis douchen op de dag van de besnijdenis.
- Eten en drinken van tevoren is toegestaan.
- U kunt één uur voor de operatie twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen.
- Bloedverdunnende medicatie stopt u in overleg met uw eigen behandelend arts en Dokter van Amsterdam.
- Geen alcohol 24 uur voor en na de ingreep (dit werkt bloedverdunnend).
- Zorg dat u een chauffeur meeneemt voor de terugreis. U mag zelf niet autorijden.
Behandeling
-
U neemt plaats op de behandelbank.
-
De dokter tekent af en bespreekt met u de lijnen.
-
De dokter geeft u een aantal verdovingsprikken. U gaat niet onder narcose. U kunt eventueel rustgevende medicatie krijgen.
-
Als de verdoving is ingewerkt gaat de dokter beginnen met de besnijdenis. De besnijdenis duurt ongeveer 30–45 minuten. De wond wordt gehecht met een oplosbare hechting, deze lost gemiddeld op na 2–3 weken.
-
Na de besnijdenis wordt er een vaselineverband aangebracht.
-
Na de besnijdenis adviseren wij twee strakke onderbroeken aan te trekken zodat alles stevig op zijn plek blijft zitten.
-
U krijgt een tube vaseline mee.
Nazorg
De assistente legt u alle informatie uit over de nazorg zodat u goed geïnformeerd naar huis gaat. Deze informatie heeft u ook per e‑mail gekregen van ons. Het is belangrijk dat u deze zorgvuldig opvolgt.
Kosten
De kosten van de besnijdenis worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. U kunt op de behandeldag bij ons pinnen.
Besnijdenis man met medische indicatie € 500,-.
Besnijdenis man zonder medische indicatie € 800,-.
Een besnijdenis met een medische indicatie dient plaats te vinden in het ziekenhuis en wordt niet vergoed als u de behandeling laat uitvoeren bij Dokter van Amsterdam.
Indicaties voor een besnijdenis
Phimosis
Dit is een vernauwing van de voorhuid. Hierdoor kan de voorhuid niet teruggetrokken worden over de eikel, wat de kans op ontstekingen verhoogt. Bij volwassenen is dit altijd een medische indicatie.
Balanoposthitis
Dit is een ontsteking van de voorhuid en eikel.
Paraphimosis (Spaanse kraag)
Dit is een pijnlijke en acute aandoening, waarbij de voorhuid vast komt te zitten achter de rand van de eikel en niet meer over de eikel heen kan geschoven kan worden. Meestal wordt dit veroorzaakt door een vernauwing van de voorhuid die afklemt tijdens een erectie. Omdat in deze toestand vocht ophoopt in de afgeknelde voorhuid, zwelt deze op en vormt zo een kraag rondom de rand van de eikel. Paraphimosis is ook wel bekend als Spaanse Kraag.
Peniscarcinoom
Huidkanker aan van de penis.
Lichen sclerosus
Lichen sclerosus is een huidaandoening waarbij witte, soms glanzende, plekken spontaan ontstaan op of rond de geslachtsdelen. Deze plekken voelen hard en strak aan. Hierdoor kunnen er kloofjes, wondjes en zweertjes ontstaan, met als gevolg littekens.
Frenulum
De voorhuid zit aan de achterkant van de penis vast met een soort “riempje”. Dit voorhuidriempje wordt het frenulum genoemd. Als dit riempje te kort is kan de voorhuid moeilijker teruggeschoven worden over de eikel. Dit kan problemen geven bij het schoonhouden van de penis. Daarnaast kan het pijn geven bij het vrijen. Dit kan operatief verholpen worden door een frenulumplastiek.
Complicaties
In het intakegesprek zullen we met u de mogelijke complicaties/risico’s bespreken. Zoals bij elke ingreep is er een kans op een complicatie zoals een nabloeding of een infectie, deze kans is bij een besnijdenis erg klein.