huidaandoeningen
lichaam & huidveroudering
U kunt bij Dokter van Amsterdam terecht voor verschillende aandoeningen. De dokter zal samen met u kijken welke behandeling het beste bij u past. Bekijk het overzicht hieronder voor de aandoeningen die Dokter van Amsterdam behandelt.
huidaandoeningen |
Lichaam |
Huidveroudering |
Acne | Strak tongriempje of lipbandje | Ouderdomswratten |
Moedervlek | Atheroomcyste | Overhangende oogleden |
Xantelasma | Lipoom | Onsierlijke oorlellen |
Fibromen | Spiraal | |
Littekens | Overmatig transpireren oksels | |
Huidveroudering | Ingegroeide teennagel/wigexcisie |
huidaandoeningen |
Acne |
Moedervlek |
Xantelasma |
Fibromen |
Littekens |
Huidveroudering |
Lichaam |
Strak tongriempje of lipbandje |
Atheroomcyste |
Lipoom |
Spiraal |
Overmatig transpireren oksels |
Ingegroeide teennagel/wigexcisie |
Huidveroudering |
Ouderdomswratten |
Overhangende oogleden |
Onsierlijke oorlellen |
Dokter van Amsterdam verricht ook kleine chirurgische ingrepen voor huisartsen in de omgeving. Wanneer de ingreep medisch noodzakelijk is, wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering en gaat dit niet van uw eigen risico af.
Als er geen medische indicatie is maar u wilt wel graag van uw huidaandoening af dan kunt u ook terecht bij Dokter van Amsterdam. Voor de kosten verwijzen we u naar de prijslijst.
Om uw vragen te bespreken kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend consult.
huid
aandoeningen
Acne
Acne vulgaris is het medische woord voor jeugdpuistjes. Het kan ontstaan in de puberteit of op latere leeftijd. Bij deze huidaandoening kunnen kleine onderhuidse ontstekingen, rode bultjes of mee-eters voorkomen. We zien het vaak in het gezicht, op de nek, schouders, borst of rug. Puistjes kunnen littekens achterlaten. Vooral bij de ernstige vorm van acne (conglobata). Hierdoor kun je je onzeker voelen. Er zijn verschillende behandelingen voor acne of littekens. Een behandeling die bij Dokter van Amsterdam wordt uitgevoerd is een PlexR-behandeling.
PlexR-behandeling
Het PlexR-apparaat is een plasma-laser. Bij een PlexR-behandeling worden kleine puntjes overtollige huid verdampt waardoor er een verstrakking van de huid plaatsvindt. Als gevolg van de behandeling met de plasma-laser vindt er een reactie plaats in de huid die ervoor zorgt dat er nieuwe cellen en collageen wordt aangemaakt. Hierdoor zien we dat de huid op verschillende punten verbeterd: lijntjes worden oppervlakkig of verdwijnen of onvolkomenheden kunnen worden verbeterd of verwijderd. Met PlexR kan er ook een liftend effect worden behaald.
PlexR is geschikt voor:
- Onderooglidcorrectie
- Bovenooglidcorrectie: hiervoor is slechts een beperkte indicatie, een chirurgische correctie is meestal de beste optie.
- Rimpelverwijdering (bovenlip, kraaienpootjes etc)
- Verbetering kaaklijn
- Liften van de wenkbrauwen
- Verwijderen van fibromen
- Verwijderen van ouderdomswratten (verruca seborrhoica)
- Verwijderen van sommige moedervlekken (dermale naevi)
- Verfraaien van littekens en acne littekens
U krijgt voor de behandeling een verdovingsprik of verdovende crème. Door de verdovingsprik kan er een blauwe plek en zwelling ontstaan. Er zal vooraf altijd eerst een intakegesprek plaatsvinden met Dokter van Amsterdam in de praktijk zodat we u goed kunnen informeren over de behandeling. Voor een gewenst resultaat zijn er soms meerdere behandelingen nodig.
Moedervlek (naevus)
Een moedervlek is een gekleurd vlekje of bultje op het lichaam. Bijna iedereen heeft moedervlekken. Een normale moedervlek hoeft niet behandeld te worden maar als u de moedervlek cosmetisch storend vindt kan deze worden verwijderd . Sterker nog, als er bij moedervlekken bijzonderheden ontstaan zoals meerdere kleuren in de moedervlek, verandering van groei, vorm of bloeden, dan is het belangrijk om hiermee naar een dokter te gaan. De moedervlek zal dan onderzocht en zo nodig verwijderd worden. Dokter van Amsterdam zal samen met u kijken welke behandeling het beste past. Dit is afhankelijk van hoe de moedervlek eruit ziet en op welke plaats deze zich bevindt.
Xanthelasma palpebrare (gele bultjes in de ooghoek)
Xanthelasma palpebrare zijn goedaardige ophopingen van cholesterol op en rondom de ogen. De geelwitte kleur zijn vetophopingen. De afwijking komt voor bij oudere maar ook bij mensen op middelbare leeftijd. Soms duidt deze afwijking op een te hoog cholesterolgehalte. De dokter zal met u overleggen of een bloedtest noodzakelijk is om te kijken of het cholesterol te hoog is. Dit is normale procedure. Als u de plekjes cosmetisch storend vindt kunt u door middel van een PlexR-behandeling de plekjes laten verwijderen door Dokter van Amsterdam.
Fibromen
Fibromen zijn goedaardige bultjes op de huid die verschillen van grootte. Ze kunnen gevarieerd van kleur zijn en kunnen zacht of hard voelen als een schijfje. De zachte fibromen zitten vaak in de hals en liezen, onder de borsten of oksels of op het bewegende ooglid. De harde fibromen bevinden zich vaak op de armen en benen. Fibromen worden ook wel omschreven als wild vlees of steelwratjes. Over het ontstaan van de fibromen is niet veel bekend. Fibromen hoef je niet te verwijderen. Ze kunnen worden verwijderd als u ze cosmetisch storend vindt. Dokter van Amsterdam zal samen met u kijken welke behandeling hierbij past. Dit is afhankelijk van hoe de fibroom eruit ziet en op welke plaats deze zich bevindt.
Littekens
Een litteken is vaak onsierend. Een litteken kan een putje zijn of op de huid liggen. Het kan gevoelig of rood zijn en lichter of donkerder van kleur dan de omliggende huid. Het litteken kan als cosmetisch storend worden ervaren. Sommige littekens kunnen verbeterd worden door middel van een PlexR-behandeling. Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.
lichaam
Overmatig zweten oksels
Overmatig zweten (hyperhidrose) onder de oksels is een probleem waar je onzeker van kan worden. Buiten de onzekerheid die kan ontstaan moeten sommige mensen een paar keer per dag hun T‑shirt wisselen omdat het T‑shirt nat is. Kleding krijgt gele vlekken en kan soms na 4 keer dragen weggegooid worden. Gelukkig kan dit probleem verholpen worden door een behandeling met Botox. U kunt deze behandeling ondergaan bij Dokter van Amsterdam. Door Botox in de oksels te injecteren maken de zweetklieren minder zweet aan waardoor het zweten sterk verminderd. Dit proces duurt ongeveer 1–2 weken. Het effect houdt 4–9 maanden aan, daarna neemt het zweten weer langzaam toe. Voor meer informatie nodigen we u uit voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.
implanon
Een implanon is een hormoonstaafje dat drie jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Een implanon beschermt niet tegen soa’s. Het staafje wordt geplaatst onder de huid in de bovenarm en geeft continu een kleine hoeveelheid hormoon af aan het lichaam. Het staafje is niet zichtbaar maar wel voelbaar in de bovenarm. Belangrijk om te weten is dat je met een hormoonstaafje niet zelf je menstruatie kunt regelen. De menstruatie kan veranderen of zelfs uitblijven.
Implanon plaatsen
Een implanon wordt doorgaans voorgeschreven door uw eigen huisarts, en dient vooraf opgehaald te worden bij de apotheek en meegenomen te worden naar de behandelafspraak. U krijgt ter plaatse een verdovingsprik in de bovenarm. Via een naald wordt de implanon onder de huid aan de binnenzijde van de bovenarm geplaatst. Na het inbrengen is het implanon blijvend voelbaar onder de huid maar niet zichtbaar. Na 3 jaar moet het staafje vervangen worden.
Spiraal
Een spiraal is een plastic ankertje die in de baarmoeder wordt geplaatst. De spiraal biedt 5 tot 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Met een spiraal hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken zoals bijvoorbeeld bij de pil. Na het plaatsen van de spiraal kan de menstruatie veranderen of zelfs helemaal uitblijven. Een spiraal werkt na plaatsing direct. Er zijn twee typen spiraaltjes: het koperspiraal en de hormoonspiraal.
Koperspiraal
Een koperspiraal biedt 5–10 jaar bescherming tegen zwangerschap en is een betrouwbaar anticonceptiemiddel. De spiraal geeft geen hormonen af maar koper. Een nadeel is dat de menstruaties blijven en heviger kunnen zijn. Een ander nadeel is dat je je menstruatie niet kunt plannen of regelen.
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal zoals de Mirena of Kyleena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap en is een betrouwbaar anticonceptiemiddel. De spiraal geeft telkens een kleine hoeveelheid hormoon, progestageen af aan het lichaam. Vergeleken met andere hormonale anticonceptiemiddelen geeft de hormoonspiraal 10–30 keer minder hormoon af in het lichaam. Het voordeel is dat menstruaties minder worden of zelfs verdwijnen. Als de menstruatie blijft kan het een nadeel zijn dat je de menstruatie niet kan plannen of uitstellen.
Spiraalplaatsing
U kunt een uur voor de behandeling 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Dokter van Amsterdam zal een eendenbek (speculum) verwarmen en in de vagina inbrengen. Hierna kan de spiraal verwijderd worden of geplaatst worden. Tijdens en na de plaatsing kunnen er buikkrampen of een onaangenaam gevoel in de onderbuik aanwezig zijn. Dit verdwijnt weer snel. Ook kan er de eerste tijd nog wat onregelmatig bloedverlies waargenomen worden. Het lichaam moet aan het spiraal wennen. Meestal zal de menstruatie na 3–6 maanden minder worden of zelfs uitblijven.
Atheroomcyste
Huidsmeer wordt gemaakt door heel veel talgkliertjes in de huid. Het huidsmeer zorgt ervoor dat de huid beschermd wordt en niet uitdroogt. Als een talgklier uitgang verstopt raakt ontstaat er een bolletje met huidsmeer dat voelbaar is onder de huid. Dit noemen we een atheroomcyste. Overal in de huid waar haar groeit zitten ook kliertjes die huidsmeer produceren. Aan de binnenkant van de handen en de voetzolen zitten geen talgkliertjes. Een atheroomcyste kan soms gaan ontsteken. Een atheroomcyste hoef je alleen te verwijderen als je er last van hebt, omdat hij ontstoken geweest is of omdat hij op een opvallende plek zit. Een atheroomcyste kan operatief verwijderd worden. Hiervoor in de plaats komt een litteken.
Behandeling
Dokter van Amsterdam verdooft de huid en maakt een snede boven de atheroomcyste. Hierna wordt de cyste verwijderd. De huid wordt doorgaans gehecht. Een pleister beschermt de kleding en de wond. De volgende dag kunt u weer kort douchen.
Ontstoken atheroomcyste
De huid wordt verdoofd en de dokter maakt een snede in de huid boven de cyste. Hierdoor wordt de wand van de cyste geopend en kan de ontsteking/het pus verwijderd worden. De huid blijft open zodat de wond thuis onder de douche gespoeld kan worden. De wond sluit vanzelf. Ter bescherming kunt u een pleister dragen.
Lipoom (goedaardig vetgezwel)
Een lipoom is een goedaardig vetgezwel. Het wordt ook wel een vetbult genoemd. Overal waar vetcellen zitten kunnen lipomen groeien. Een lipoom kan geen kwaad maar kan soms pijnklachten geven als het boven op een zenuw ligt. Een lipoom groeit langzaam en kan verschillen in grootte van enkele millimeters tot meer dan tien centimeter. De lipoom kan chirurgisch verwijderd worden door Dokter van Amsterdam wanneer het hinderlijk of pijnlijk is. Hiervoor krijgt u een litteken in de plaats.
Behandeling
Dokter van Amsterdam verdooft de huid en maakt een snede direct boven de lipoom waardoor de lipoom wordt verwijderd. De huid wordt daarna weer gehecht. Een pleister beschermt de wond voor de eerste 48 uur. Hierna kunt weer u kort douchen.
Strak tongriempje of lipbandje
Tussen de tong en de mondbodem bevindt zich een tongriempje (tongfrenulum). Dit kan soms te strak zijn. Een lipbandje (lipfrenulum) verbindt de bovenlip en onderlip met het tandvlees. Deze kan te ver doorlopen. Bij baby’s en kinderen zijn klachten zoals slecht drinken, kwijlen, verstoorde spraakontwikkeling of beperkte beweeglijkheid redenen om het frenulum door te nemen. Dit gaat in overleg met lactatiekundige, verloskundige of huisarts. Dokter van Amsterdam heeft uitgebreide ervaring met deze ingreep. Voor baby’s kunt u hiervoor een afspraak inplannen vanaf de geboorte. Ook volwassenen kunnen baat hebben bij het doornemen van een tongriempje of lipbandje. Volwassenen kunnen hiervoor een afspraak maken zonder overleg met een andere arts.
huid
veroudering
Ouderdomswratten (verruca seborrhoica)
Een ouderdomswrat is een bruin gekleurde ruwe verheven plek en is altijd goedaardig. Naarmate u ouder wordt heeft u meer kans om ze te krijgen. Meestal komen ze voor in het gezicht, op de rug, borst, nek of handrug. Ouderdomswratten hoef je niet te verwijderen, alleen wanneer ze op onsierlijke plekken zitten kunt u ze laten verwijderen door Dokter van Amsterdam.
Behandeling
U krijgt ter plaatse een verdovingsprikje zodat de dokter de ouderdomswrat pijnloos kan verwijderen. Er ontstaat een schaafwondje op de plek van de ouderdomswrat. U kunt op deze plek de eerste dag een pleister met witte vaseline dragen.
Overhangende oogleden
Overhangende oogleden kunnen anderen de indruk geven dat u er ouder, norser of vermoeider uitziet dan u zich daadwerkelijk voelt. Soms kunnen ze zelfs uw zicht beperken. Een ooglidcorrectie levert een frissere en jongere uitstraling op met een natuurlijk resultaat. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen jongere mensen net zo goed in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Leeftijd speelt geen rol, soms zit het gewoon in de familie. Voor meer informatie nodigen we u uit voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.
Onsierlijke oorlellen
Door veroudering of door het dragen van zware oorbellen kunnen de oorlellen te lang of te groot zijn. Hierdoor zijn de oorlellen niet meer in verhouding met de rest van het oor. Dit kunt u cosmetisch niet fraai vinden. De oorlellen kunnen operatief worden ingekort. Deze behandeling noemen we een oorlelverkleining. Voor meer informatie nodigen we u uit voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.
Oorlelverkleining
Bij een oorlelverkleining corrigeert de dokter de grootte van de oorlellen. De dokter zal eerst het oor verdoven. Hierna wordt de overtollige huid verwijderd. De huid wordt gesloten met een aantal hechtingen. Zo nodig wordt er een pleister geplakt op de wond. Na een week worden de hechtingen verwijderd in de praktijk.
Ingegroeide teennagel/wigexcisie
De teennagel groeit in de huid waardoor de teen rood en pijnlijk wordt. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan met granulatieweefsel en pus. Mogelijke oorzaken zijn knellende schoenen, stoten van de tenen, zweetvoeten, peuteren aan de teennagels of verkeerd knippen van de nagel. Om de pijn en ontsteking weg te nemen kan de teen behandeld worden door een reepje nagel te verwijderen.
Behandeling
Dokter van Amsterdam verdooft de teen. Hierna kan er een reepje van de nagel geknipt worden waardoor de nagel smaller wordt. Afhankelijk van het behandelplan wordt er aan het begin van het nagelbed een etsende vloeistof aangebracht (fenol). De vloeistof zorgt ervoor dat de nagel niet meer teruggroeit.